Zaznacz stronę

KLUSKI NA PARZE Z MIODOWYM KURCZAKIEM Z PIECA

Składniki:

  • Kluski na parze BUCHCIK
  • 8 sztuk podudzi z kurczaka
  • 1 łyżka oleju
  • 1 świeży brokuł
  • 1 duża łyżka masła
  • 2 łyżki miodu wielokwiatowego
  • 2 ząbki czosnku
  • kurkuma w proszku, papryka słodka w proszku, rozmaryn, sól i pieprz do smaku

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

 

Podudzia z kurczaka oprószyć solą, pieprzem i wymieszać z kilkoma szczyptami czerwonej papryki i przeciśniętym czosnkiem. Dodać dwie łyżki wody, jeszcze raz wymieszać i odstawić na 2-3 godziny do lodówki. Blachę wysmarować niewielką ilością oleju, położyć marynowane podudzia. Całość wstawić do rozgrzanego do 180°C piekarnika. Po około 20 minutach podlać szklanką wody.  Piec z funkcją góra/dół około 1,5 godziny. W międzyczasie w lekko osolonej wodzie ugotować podzielony na kawałki brokuł. Kluski uparować wg przepisu na opakowaniu.  Wyciągnąć z pieca podudzia, zlać do rondelka powstały sos, dodać do niego miód i zagotować. Zagęścić mąką do pożądanej konsystencji, doprawić solą i pieprzem. Można dodać dwie szczypty kurkumy oraz świeży rozmaryn. Ugotowane brokuły polać rozpuszczonym masłem. Podawać z uparowanymi kluskami.

SPRAWDŹ NASZE PRODUKTY

 

BUCHCIK sp. z o.o.  © 2003 – 2024

 

SPRAWDZIŁEŚ PRZEPIS?  Znasz nasze produkty?