Składniki:
- Kluski na parze BUCHCIK
- 8 sztuk podudzi z kurczaka
- 1 łyżka oleju
- 1 świeży brokuł
- 1 duża łyżka masła
- 2 łyżki miodu wielokwiatowego
- 2 ząbki czosnku
- kurkuma w proszku, papryka słodka w proszku, rozmaryn, sól i pieprz do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Podudzia z kurczaka oprószyć solą, pieprzem i wymieszać z kilkoma szczyptami czerwonej papryki i przeciśniętym czosnkiem. Dodać dwie łyżki wody, jeszcze raz wymieszać i odstawić na 2-3 godziny do lodówki. Blachę wysmarować niewielką ilością oleju, położyć marynowane podudzia. Całość wstawić do rozgrzanego do 180°C piekarnika. Po około 20 minutach podlać szklanką wody. Piec z funkcją góra/dół około 1,5 godziny. W międzyczasie w lekko osolonej wodzie ugotować podzielony na kawałki brokuł. Kluski uparować wg przepisu na opakowaniu. Wyciągnąć z pieca podudzia, zlać do rondelka powstały sos, dodać do niego miód i zagotować. Zagęścić mąką do pożądanej konsystencji, doprawić solą i pieprzem. Można dodać dwie szczypty kurkumy oraz świeży rozmaryn. Ugotowane brokuły polać rozpuszczonym masłem. Podawać z uparowanymi kluskami.
SPRAWDŹ NASZE PRODUKTY
BUCHCIK sp. z o.o. © 2003 – 2024
SPRAWDZIŁEŚ PRZEPIS? Znasz nasze produkty?