Składniki:
- Kluski na parze BUCHCIK
- 2 większe lub 3 mniejsze udka z kaczki
- 1 cebula czerwona
- 1 czerwona papryka
- pęczek zielonych szparagów lub słoik szparagów marynowanych
- kilka listków sałaty
- 100 g masła
- ½ szklanki mleka
- 4 żółtka jaj
- 2 ząbki czosnku
- mąka pszenna
- papryka słodka w proszku, sól, pieprz
- kilka kropel soku z cytryny
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Udka z kaczki nacieramy przeciśniętym wcześniej czosnkiem, oprószamy solą i pieprzem, dodajemy pół łyżeczki oleju i 1/3 łyżeczki papryki, całość mieszamy i odstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie kaczkę układamy w naczyniu żaroodpornym lub blasze podlewamy szklanką wody i wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika. Kaczkę pieczemy około 2,5 godziny, co jakiś czas polewając powstałym sosem. Gdy będzie miękka, wyjmujemy i pozostawiany do przestudzenia.
Sos holenderski: żółtka ubić na puszysto z dodatkiem soku z cytryny, szczypty soli i pieprzu (można ubijać na parze). Wciąż ubijając, stopniowo dodawać rozpuszczone i gorące masło. Sos powinien być gęsty i puszysty o konsystencji majonezu.
Obieramy mięso i kroimy na cienkie paski lub rozdrabniamy na niewielkie kawałki. Przekrojone połówki Klusek BUCHCIK parujemy wg przepisu na opakowaniu. Na dolną połówkę kluski kładziemy listek sałaty i pokrojoną w cienkie półplasterki cebulę. Na górę układamy kawałki kaczki i czerwonej papryki. Przykrywamy górną połówką gorącej kluski na parze.
W międzyczasie gotujemy szparagi w lekko osolonej wodzie do uzyskania miękkości. Przygotowane kanapki z kaczką podajemy ze szparagami i polewamy sosem holenderskim.
Udka z kaczki można zastąpić filetem z piersi kaczki czy udkami z kurczaka.
SPRAWDŹ NASZE PRODUKTY
BUCHCIK sp. z o.o. © 2003 – 2024
SPRAWDZIŁEŚ PRZEPIS? Znasz nasze produkty?