Zaznacz stronę

GRZANKI Z BANANAMI NA SŁODKO

Składniki:

  • Kluski na parze lub Knedel czeski BUCHCIK
  • 2 dojrzałe banany
  • 1 duża łyżka masła
  • kilka kostek mlecznej czekolady
  • 1 duża łyżka cukru
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki
  • listki mięty do dekoracji

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

 

Kluski lub knedel BUCHCIK pokroić na zimno na plastry o grubości około 3cm. Rozgrzać patelnię i przesmarować ją lekko olejem. Położyć plastry klusek i kilkukrotnie obracając, upiec na lekko złoty kolor. W międzyczasie pokroić banana na grube plastry, posypać cukrem i zrumienić go lekko na nieprzywierającej patelni z dwóch stron na złoty kolor. Zdjąć plastry banana na bok, na patelnię dodać łyżeczkę masła i łyżeczkę cukru, całość lekko skarmelizować. Na końcu dodać startą czekoladę i śmietankę i delikatnie zagotować – sos powinien lekko zgęstnieć. Na grzankach położyć plastry banana i polać przygotowanym sosem karmelowym. Można udekorować listkami mięty i posypać cynamonem.

SPRAWDŹ NASZE PRODUKTY

 

BUCHCIK sp. z o.o.  © 2003 – 2024

 

SPRAWDZIŁEŚ PRZEPIS?  Znasz nasze produkty?