Składniki:
- Kluski na parze BUCHCIK
- 600g wołowiny
- 1 średnie jajko
- 1 łyżka oleju
- ser żółty w plastrach
- kilka listków zielonej sałaty
- 1 średnia biała lub czerwona cebula
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka ketchupu
- ½ łyżeczki musztardy
- 1 ząbek czosnku
- 2 ogórki konserwowe
- kilka mini pomidorków
- sól i pieprz
- natka pietruszki do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Przygotowujemy sos do burgerów: majonez, musztardę, ketchup i przeciśnięty czosnek dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i odstawiamy do lodówki na około godzinę. Wołowinę mielimy na drobnych oczkach, dodajemy 1 jajko i 2 łyżki wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Masę dokładnie wyrabiamy aż będzie gładka i jednolita. Formujemy niewielkie płaskie kotleciki o masie około 80g. Przekrojone Kluski BUCHCIK grillujemy przez 6-8 minut w temperaturze 180°C w piekarniku. Równocześnie na lekko naoliwionej patelni smażymy mięso po 2-3 minuty z każdej strony. Pod koniec na każdej z porcji należy położyć plaster żółtego sera i na moment przykryć pokrywką, by ser się rozpuścił. Połówki gorących klusek kładziemy na talerzu i smarujemy łyżeczką przygotowanego sosu. Na jedną część kładziemy poszatkowaną sałatę i plastry ogórków konserwowych. Na górę kładziemy usmażone kotlety z żółtym serem, dodajemy plastry cebuli. Przykrywamy burgera drugą częścią bułeczki.
SPRAWDŹ NASZE PRODUKTY
BUCHCIK sp. z o.o. © 2003 – 2024
SPRAWDZIŁEŚ PRZEPIS? Znasz nasze produkty?