Zaznacz stronę

KNEDEL CZESKI Z GULASZEM WOŁOWYM

Składniki dla 4 osób:

  • knedel czeski BUCHCIK
  • 600g mięsa wołowego
  • 400 ml bulionu lub wody
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duża cebula
  • olej do smażenia
  • mąka pszenna
  • papryka chilli w proszku, sól, pieprz, papryka słodka w proszku, 5 ziaren ziela angielskiego, 2 listki laurowe
  • opcjonalnie: ser tarty, śmietana, sałata krucha do dekoracji

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

 

Mięso pokroić w grubą kostkę, oprószyć solą, pieprzem i czerwoną papryką w proszku. Wymieszać i odstawić do marynowania na około 3 godziny. Następnie zrumienić na gorącym oleju, pod koniec dodać pokrojoną w grubą kostkę cebulę. Gdy cebula nabierze złotego koloru, dolać dwie szklanki wody lub bulionu. Dodać pozostałe przyprawy. W zależności od gatunku mięsa, dusić całość pod przykryciem około 2-2,5 godzin, do miękkości. Około pół godziny przed końcem duszenia dodać pokrojoną w kostkę paprykę.
Gotowy gulasz zagęścić zawiesiną z mąki i niewielkiej ilości wody. Doprawić do smaku.

Knedel pokroić a następnie uparować wg przepisu i podawać z gulaszem. Całość można posypać startym serem lub podać z łyżką kwaśnej śmietany. Udekorować sałatą lub natką pietruszki.

SPRAWDŹ NASZE PRODUKTY

 

BUCHCIK sp. z o.o.  © 2003 – 2024

 

SPRAWDZIŁEŚ PRZEPIS?  Znasz nasze produkty?