Składniki dla 4 osób:
- knedel czeski BUCHCIK
- 600g mięsa wołowego
- 400 ml bulionu lub wody
- 1 czerwona papryka
- 1 duża cebula
- olej do smażenia
- mąka pszenna
- papryka chilli w proszku, sól, pieprz, papryka słodka w proszku, 5 ziaren ziela angielskiego, 2 listki laurowe
- opcjonalnie: ser tarty, śmietana, sałata krucha do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mięso pokroić w grubą kostkę, oprószyć solą, pieprzem i czerwoną papryką w proszku. Wymieszać i odstawić do marynowania na około 3 godziny. Następnie zrumienić na gorącym oleju, pod koniec dodać pokrojoną w grubą kostkę cebulę. Gdy cebula nabierze złotego koloru, dolać dwie szklanki wody lub bulionu. Dodać pozostałe przyprawy. W zależności od gatunku mięsa, dusić całość pod przykryciem około 2-2,5 godzin, do miękkości. Około pół godziny przed końcem duszenia dodać pokrojoną w kostkę paprykę.
Gotowy gulasz zagęścić zawiesiną z mąki i niewielkiej ilości wody. Doprawić do smaku.
Knedel pokroić a następnie uparować wg przepisu i podawać z gulaszem. Całość można posypać startym serem lub podać z łyżką kwaśnej śmietany. Udekorować sałatą lub natką pietruszki.
SPRAWDŹ NASZE PRODUKTY
BUCHCIK sp. z o.o. © 2003 – 2024
SPRAWDZIŁEŚ PRZEPIS? Znasz nasze produkty?