Składniki:
- Kluski na parze BUCHCIK
- 600g mięsa wieprzowego z szynki lub schabu
- 300g świeżych pieczarek
- 500g fasolki szparagowej
- 1 duża cebula
- 2 szklanki wody lub bulionu
- olej do smażenia
- 2 łyżki śmietany
- mąka pszenna
- dwie łyżki rozpuszczonego masła
- sól, pieprz, papryka słodka w proszku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mięso pokroić na kostkę 3x3 cm. Oprószyć solą, pieprzem i papryką czerwoną w proszku. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Pieczarki pokroić wzdłuż na 4 części. Mięso usmażyć na mocno rozgrzanym oleju, pod koniec dodać pieczarki i pokrojoną w grubą kostkę cebulę. Całość smażyć na ciemnozłoty kolor. Zalać dwoma szklankami wody lub bulionu i dusić pod przykryciem około 1,5 godziny do miękkości. Pod koniec zaprawić zawiesiną z mąki wymieszanej z 1/2 szklanki wody i śmietany. Dodać do gulaszu cały czas mieszając. Zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem lub papryką. Podawać z uparowanymi wg przepisu Kluskami na parze BUCHCIK i porcją ugotowanej w lekko osolonej i polanej roztopionym masłem fasolki szparagowej. Gulasz z kluskami można posypać posiekaną świeżą pietruszką lub koperkiem.
SPRAWDŹ NASZE PRODUKTY
BUCHCIK sp. z o.o. © 2003 – 2024
SPRAWDZIŁEŚ PRZEPIS? Znasz nasze produkty?