Zaznacz stronę

KLUSKI NA PARZE Z GULASZEM I FASOLKĄ SZPARAGOWĄ

Składniki:

  • Kluski na parze BUCHCIK
  • 600g mięsa wieprzowego z szynki lub schabu
  • 300g świeżych pieczarek
  • 500g fasolki szparagowej
  • 1 duża cebula
  • 2 szklanki wody lub bulionu
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki śmietany
  • mąka pszenna
  • dwie łyżki rozpuszczonego masła
  • sól, pieprz, papryka słodka w proszku

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

 

Mięso pokroić na kostkę 3x3 cm. Oprószyć solą, pieprzem i papryką czerwoną w proszku. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Pieczarki pokroić wzdłuż na 4 części. Mięso usmażyć na mocno rozgrzanym oleju, pod koniec dodać pieczarki i pokrojoną w grubą kostkę cebulę. Całość smażyć na ciemnozłoty kolor. Zalać dwoma szklankami wody lub bulionu i dusić pod przykryciem około 1,5 godziny do miękkości. Pod koniec zaprawić zawiesiną z mąki wymieszanej z 1/2 szklanki wody i śmietany. Dodać do gulaszu cały czas mieszając. Zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem lub papryką. Podawać z uparowanymi wg przepisu Kluskami na parze BUCHCIK i porcją ugotowanej w lekko osolonej i polanej roztopionym masłem fasolki szparagowej. Gulasz z kluskami można posypać posiekaną świeżą pietruszką lub koperkiem.

SPRAWDŹ NASZE PRODUKTY

 

BUCHCIK sp. z o.o.  © 2003 – 2024

 

SPRAWDZIŁEŚ PRZEPIS?  Znasz nasze produkty?