Zaznacz stronę

KLUSKI NA PARZE Z PIECZONĄ KACZKĄ W SOSIE HOLENDERSKIM

Składniki:

  • Kluski na parze BUCHCIK
  • 2 większe lub 3 mniejsze udka z kaczki
  • 1 cebula czerwona
  • 1 czerwona papryka
  • pęczek zielonych szparagów lub słoik szparagów marynowanych
  • kilka listków sałaty
  • 100 g masła
  • ½ szklanki mleka
  • 4 żółtka jaj
  • 2 ząbki czosnku
  • mąka pszenna
  • papryka słodka w proszku, sól, pieprz
  • kilka kropel soku z cytryny

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

 

Udka z kaczki nacieramy przeciśniętym wcześniej czosnkiem, oprószamy solą i pieprzem, dodajemy pół łyżeczki oleju i 1/3 łyżeczki papryki, całość mieszamy i odstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie kaczkę układamy w naczyniu żaroodpornym lub blasze podlewamy szklanką wody i wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika. Kaczkę pieczemy około 2,5 godziny, co jakiś czas polewając powstałym sosem. Gdy będzie miękka, wyjmujemy i pozostawiany do przestudzenia.
Sos holenderski: żółtka ubić na puszysto z dodatkiem soku z cytryny, szczypty soli i pieprzu (można ubijać na parze). Wciąż ubijając, stopniowo dodawać rozpuszczone i gorące masło. Sos powinien być gęsty i puszysty o konsystencji majonezu.
Obieramy mięso i kroimy na cienkie paski lub rozdrabniamy na niewielkie kawałki. Przekrojone połówki Klusek BUCHCIK parujemy wg przepisu na opakowaniu. Na dolną połówkę kluski kładziemy listek sałaty i pokrojoną w cienkie półplasterki cebulę. Na górę układamy kawałki kaczki i czerwonej papryki. Przykrywamy górną połówką gorącej kluski na parze.
W międzyczasie gotujemy szparagi w lekko osolonej wodzie do uzyskania miękkości. Przygotowane kanapki z kaczką podajemy ze szparagami i polewamy sosem holenderskim.

Udka z kaczki można zastąpić filetem z piersi kaczki czy udkami z kurczaka.

SPRAWDŹ NASZE PRODUKTY

 

BUCHCIK sp. z o.o.  © 2003 – 2024

 

SPRAWDZIŁEŚ PRZEPIS?  Znasz nasze produkty?