Zaznacz stronę

MINI BURGERY Z WOŁOWINĄ I WARZYWAMI

Składniki:

  • Kluski na parze BUCHCIK
  • 600g wołowiny
  • 1 średnie jajko
  • 1 łyżka oleju
  • ser żółty w plastrach
  • kilka listków zielonej sałaty
  • 1 średnia biała lub czerwona cebula
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka ketchupu
  • ½ łyżeczki musztardy
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 ogórki konserwowe
  • kilka mini pomidorków
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki do dekoracji

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

 

Przygotowujemy sos do burgerów: majonez, musztardę, ketchup i przeciśnięty czosnek  dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i odstawiamy do lodówki na około godzinę. Wołowinę mielimy na drobnych oczkach, dodajemy 1 jajko i 2 łyżki wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Masę dokładnie wyrabiamy aż będzie gładka i jednolita. Formujemy niewielkie płaskie kotleciki o masie około 80g. Przekrojone Kluski BUCHCIK grillujemy przez 6-8 minut w temperaturze 180°C w piekarniku. Równocześnie na lekko naoliwionej patelni smażymy mięso po 2-3 minuty z każdej strony. Pod koniec na każdej z porcji należy położyć plaster żółtego sera i na moment przykryć pokrywką, by ser się rozpuścił. Połówki gorących klusek kładziemy na talerzu i smarujemy łyżeczką przygotowanego sosu. Na jedną część kładziemy poszatkowaną sałatę i plastry ogórków konserwowych. Na górę kładziemy usmażone kotlety z żółtym serem, dodajemy plastry cebuli. Przykrywamy burgera drugą częścią bułeczki.

SPRAWDŹ NASZE PRODUKTY

 

BUCHCIK sp. z o.o.  © 2003 – 2024

 

SPRAWDZIŁEŚ PRZEPIS?  Znasz nasze produkty?