Składniki:
- Kluski na parze lub Knedel czeski BUCHCIK
- 2 dojrzałe banany
- 1 duża łyżka masła
- kilka kostek mlecznej czekolady
- 1 duża łyżka cukru
- 2 łyżki słodkiej śmietanki
- listki mięty do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Kluski lub knedel BUCHCIK pokroić na zimno na plastry o grubości około 3cm. Rozgrzać patelnię i przesmarować ją lekko olejem. Położyć plastry klusek i kilkukrotnie obracając, upiec na lekko złoty kolor. W międzyczasie pokroić banana na grube plastry, posypać cukrem i zrumienić go lekko na nieprzywierającej patelni z dwóch stron na złoty kolor. Zdjąć plastry banana na bok, na patelnię dodać łyżeczkę masła i łyżeczkę cukru, całość lekko skarmelizować. Na końcu dodać startą czekoladę i śmietankę i delikatnie zagotować – sos powinien lekko zgęstnieć. Na grzankach położyć plastry banana i polać przygotowanym sosem karmelowym. Można udekorować listkami mięty i posypać cynamonem.
SPRAWDŹ NASZE PRODUKTY
BUCHCIK sp. z o.o. © 2003 – 2024
SPRAWDZIŁEŚ PRZEPIS? Znasz nasze produkty?