Zaznacz stronę

KLUSKI NA PARZE – JESIENNE WSPOMNIENIE
Z GRZYBAMI LEŚNYMI NA GĘSTO Z MAJERANKIEM

Składniki dla 3-4 osób:

  • 1 opakowanie klusek na parze BUCHCIK naturalnych
  • 300 g grzybów leśnych (maślak, podgrzybki, kurki, lub borowiki do wyboru)
  • 2 łyżki masła
  • 1 mała cebula
  • 1 kopiasta łyżka mąki pszennej
  • 100 g śmietanki słodkiej 12% lub 18%
  • 2 szczypty majeranku.

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

 

Świeże grzyby myjemy szybko pod bieżącą woda, kroimy w grube plastry. Wykładamy na patelnię z rozgrzanym masłem, smażymy krótko na złoty kolor. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy majeranek nieco soli i zalewamy szklanką wody. Dusimy około 1 godziny do miękkości grzybów. Sos zaprawiamy przygotowaną zawiesiną z mąki i na końcu – śmietaną. Doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą warzywną i majerankiem. Kluski wyciągnięte z opakowania przygotowujemy wg przepisu na etykiecie. Wyłożone na talerz, pokrojone na plastry lub w całości, polewamy gęstym sosem z grzybami. Doskonale smakują z podanym kawałkiem duszonego lub gotowanego mięsa i posypane żółtym tartym serem. Zamiast grzybów leśnych możemy użyć pieczarek. Wówczas resztę przepisu przygotowujemy analogicznie.

SPRAWDŹ NASZE PRODUKTY

 

BUCHCIK S.C.  © 2003 – 2020

 

SPRAWDZIŁEŚ PRZEPIS?  Znasz nasze produkty?