Zaznacz stronę

KLUSKI NA PARZE – W STYLU POZNAŃSKIM
PAROWAŃCE Z KACZKĄ PIECZONĄ I BURACZKAMI

Składniki dla 4 osób:

  • 1 opakowanie klusek na parze naturalnych BUCHCIK
  • 1 kaczka mrożona lub świeża do 2,5 kg
  • 1 średnia główka czosnku
  • 500 g świeżych buraków
  • 1 i ½ łyżki masła
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 3 liście laurowe
  • 2 łyżki oleju
  • 5 śliwek suszonych
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka przyprawy do zup
  • 1 łyżeczka soli, pieprz
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka mąki
  • 2 szczypty przyprawy warzywnej typu „Vegeta”
  • 1 szczypta rozmarynu
  • cukier i ocet do smaku
  • rękaw foliowy do pieczenia.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Kaczkę, jeśli mrożona, całkowicie odmrażamy. Dzielimy na 4 części – 2 udka i 2 piersi. Przekładamy do miski, dodajemy sól, pieprz, majeranek, przeciśnięty lub starty na wiórki czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, przyprawę warzywną, rozmaryn i majeranek orz wlewamy ½ szklanki wody i suszone śliwki. Całość dokładnie mieszamy i odkładamy pod przykrycie do lodówki na 24 godziny, po 12 godzinach obracając zawartość miski. Po upływie tego czasu dodajemy paprykę i olej i jeszcze raz mieszamy. Przekładamy kaczkę razem ze śliwkami i przyprawami do wysmarowanej masłem brytfanki wraz z powstałym sosem. Dolewamy ½ szklanki wody. Brytfankę przykrywamy pokrywką lub wkładamy do szerokiego rękawa foliowego i zawijamy po bokach. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do temp. 200°C. Po ½ godziny zmniejszamy temperaturę do 180° i pieczemy kolejne 1,5 godziny do uzyskania miękkości i całkowitego zrumienienia kaczki do ciemnozłotego koloru.

Buraki gotujemy w skórkach około 40 minut, po wystygnięciu ścieramy na grubych oczkach tarki. Na patelni przygotowujemy lekka zasmażkę z masła i mąki, dodajemy buraczki, zasmażamy chwilę i doprawiamy solą, pieprzem, octem i cukrem. Kluski wyciągnięte z opakowania przygotowujemy wg przepisu na etykiecie. Gorące kroimy na grube plastry lub w całości wykładamy na przygotowane talerze. Obok kładziemy porcje kaczki z powstałym sosem i kawałkami śliwek. Serwujemy z buraczkami zasmażanymi na ciepło. Kluski można posypać dodatkowo koperkiem, a mięso kaczki szczyptą majeranku.

SPRAWDŹ NASZE PRODUKTY

 

BUCHCIK S.C.  © 2003 – 2019

 

SPRAWDZIŁEŚ PRZEPIS?  Znasz nasze produkty?