Zaznacz stronę

KLUSKI NA PARZE – SĄSIEDZKU, PO CZESKU
JAK KNEDLE ZE SWOJSKIM GULASZEM WOŁOWYM

Składniki dla 3-4 osób:

  • 1 opakowanie klusek na parze naturalnych BUCHCIK
  • 500 g mięsa wołowego
  • najlepiej z udźca
  • ½ łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka smalcu lub oleju rzepakowego
  • 1 duża cebula
  • 1 papryka czerwona słodka
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • 200 g pieczarek
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 100 g śmietanki słodkiej 18%
  • sól, pieprz, szczypta majeranku
  • 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Mięso wołowe kroimy w grubą kostkę, Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną przyprawy do zup, dolewamy 3 łyżki wody, mieszamy i odkładamy na 12 godzin do lodówki. Po wyciągnięciu, dodajemy łyżeczkę papryki słodkiej, mieszamy i wykładamy na patelnię z rozgrzanym smalcem lub olejem. Po zrumienieniu, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy kilka minut, dodajemy pieczarki pokrojone w grube plastry. Wszystko dusimy razem z dodanym zielem angielskim i liśćmi laurowymi oraz papryką w proszku, do miękkości mięsa.

Do końcowego duszenia dodajemy na 15 minut pokrojoną czerwona paprykę w kostkę oraz przecier pomidorowy. Wszystko zaprawiamy zawiesiną z mąki pszennej do uzyskania gęstej konsystencji. Zaprawiamy śmietaną i doprawiamy solą i pieprzem oraz majerankiem. Kluski wyciągnięte z opakowania przygotowujemy wg przepisu na etykiecie. Wykładamy na talerze, pokrojone na plastry lub w całości, podajemy z gulaszem. Można podawać ze startym serem lub łyżka kwaśniej śmietany i z dowolnym dodatkiem warzywnym: kapustą, brokułami, marchewką lub mizerią.

SPRAWDŹ NASZE PRODUKTY

 

BUCHCIK S.C.  © 2003 – 2019

 

SPRAWDZIŁEŚ PRZEPIS?  Znasz nasze produkty?