Zaznacz stronę

KLUSKI NA PARZE – PO CHŁOPSKU
Z PIECZARKAMI I KIEŁBASĄ

Składniki dla 3-4 osób:

  • 1 opakowanie klusek na parze naturalnych BUCHCIK
  • 300g kiełbasy zwyczajnej
  • 150g pieczarek
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub smalcu
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 100 g śmietany
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 ziaren jałowca
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • sól, pieprz mielony, szczypta majeranku
  • przyprawa do zup
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

 

Olej podgrzewamy na patelni, przysmażamy pokrojoną w kostkę kiełbasę, dodajemy cebulę, pieczarki, całość smażymy jeszcze do uzyskania jednolitej barwy. Dolewamy pół szklanki wody, dusimy pod przykryciem 10 minut. Dodajemy ogórki kiszone pokrojone w plasterki, liście laurowe, ziele angielskie dusimy jeszcze 10 minut.

Z mąki przygotowujemy zawiesinę i zagęszczamy nią sos. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i odrobiną przyprawy do zup. Kluski wyciągamy z opakowania i parujemy wg opisu na etykiecie. Gorące, położone na talerzach, pokrojone na plastry lub w całości, polewamy gęstym sosem i posypujemy natką zielonej pietruszki.

SPRAWDŹ NASZE PRODUKTY

 

BUCHCIK S.C.  © 2003 – 2020

 

SPRAWDZIŁEŚ PRZEPIS?  Znasz nasze produkty?