Zaznacz stronę

KLUSKI NA PARZE – WANILIOWY KLIMAT
PO BAWARSKU, PO PROSTU – NA SŁODKO

Składniki dla 3-4 osób:

  • 1 opakowanie klusek na parze BUCHCIK
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 łyżeczki maki ziemniaczanej
  • 2/3 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru trzcinowego (ciemnego)
  • laska wanilii lub 1 łyżeczka cukru wanilinowego i łyżeczka maku.

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

 

Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy ½ szklanki mleka, cukier i zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z mąka ziemniaczaną i wlewamy do odstawionego mleka z cukrem i mieszamy. Dodajemy następnie sproszkowaną laskę wanilii lub cukier wanilinowy. Gotujemy na małym ogniu około minuty i odstawiamy. Kluski wyciągamy z opakowania i standardowo parujemy wg opisu na etykiecie. Podajemy w całości na ciepłych talerzach i polewamy gotowym sosem waniliowym. Dodatkowo posypujemy delikatnie makiem.

SPRAWDŹ NASZE PRODUKTY

 

BUCHCIK S.C.  © 2003 – 2020

 

SPRAWDZIŁEŚ PRZEPIS?  Znasz nasze produkty?